Hjalmar Söderberg: Doktor Glas

 2009.02.05. 13:44

Annyira nem kedvelem sem az ismerősöket, sem a villákat, sem a szigeteket. A szigeteteket a legkevésbé. Feltrancsírozott táj.

Apropó,  a lelkész miért mindig a hátsó ajtón át megy be a templomba?

Háromféle ember van: A gondolkodó, a firkász és a birka. Persze a gondolkodók zöme firkász, a firkászoké meg birka, de ez most másodlagos… a lényeg: a gondolkodók dolga, hogy kiderítsék az igazságot. Csakhogy az igazság olyan mint a Nap: értéke kizárólag a   távolságban rejlik. Ha a gondolkodókon múlna, a Földet a Napba korányoznák, tevékenységük meg is rémíti a birkákat, ilyenkor jajveszékelni kezdenek. A firkászok dolga, hogy közvetítsen a 2 réteg közt, hogy megtartsa helyes távolságot az igazsággal. Az a jó firkász aki együtt gondolkodik a gondolkodókkal, és és együtt érez a birkákkal. És megvédik a birkáktól a gondolkodókat, a birkákat pedig az igazságtúladagolástól.

(Scolar, 2008,
1. kiad. 1905)

Címkék: soderberg hjalmar

A bejegyzés trackback címe:

https://jomondatok.blog.hu/api/trackback/id/tr39917272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása